Capoeira information

En liten förklaring vad Berimbau är. :) Det är ett instrument som ser ut som en pilbåge, men som har en metallsträng som man tar från ett cykel- eller bildäck för att få de rätta tonerna. Sen för att få olika "djupheter av toner" så har man en cabassa, vilket är en ihålig "nöt" som sitter på den nedre delen av självaste bågen, och den sitter fast med hjälp av ett snöre, i vilket man även håller i hela berimbauen med lillfingret. 


Tre olika storlekar på cabasas. Från vänster: Gunga, Medio och Viola. (Ger olika tonnivåer)

Man spelar på strängen både över och under självaste snöret, och man slår på metallsträngen med en smal pinne. Man ska även ha en sten i den hand man håller hela berimbauen i, som man lägger mot och tar ifrån strängen för att få till olika ljud/toner. Och i andra handen som man håller pinnen i håller man även i en caxixi som är en liten korgaktig sak med bönaktiga saker i för att få fram skrammelljud ur.
Det är rätt svårt att förklara hur och vad det är egentligen, men lägger upp en länk till ett youtube-klipp så att ni kan få höra och se hur man spelar en Berimbau. :)
Klicka här för att se en introduktion om hur man spelar en berimbau. Det jag - lilla - jag sett verkar vara bra, och han som gjort videon berättar rätt bra vad allt är och så. :)


Olika rytmer inom capoeiran på Berimbau

Klicka här för att se ett klipp där man spelar i Angola

Klicka här för att lyssna på Cavaleria, en rytm för att varna om när polis var i närheten.

Klicka här för att lyssna på Barravento, en snabbare rytm.

Klicka här för att lyssna på Banguela, snäppet över Angola.



Kan säga att det är Berimbau som är det viktigaste instrumentet inom capoeiran, och som håller i hela rodan som man spelar capoeira i.
Klicka här för att se ett klipp av Capoeira Angola. (Notera takten)

Klicka här för att se ett klipp av Capoeira Regional. (Notera spelets olikhet och musikens rytm i jämförelse med Capoeira Angola.


Som ni ser i de olika klippen så är Angola en väldigt långsam stil där man är nära marken, spelar nära marken, dem i baterían (orkestern) sitter ner, och alla som är i rodan (cirkeln) sitter även de ner och klappar inte.
Batería. De med berimbau ska dock stå i mitten, och trumman ska stå längst till vänster.
I jämförelse med Capoeira Angola så är Regional en väldigt snabb variation med många höga sparkar, snabbare tempo och det är mer fart. Alla i baterían står upp, och likaså gör alla i rodan. De som inte spelar i rodan eller ett instrument i baterían använder använder sina händer för att bistå med mer energi till spelet.
Sångerna man sjunger är på portugisiska, och även sången är av en viktig del för hela rodan. Även sångerna är uppdelade till de olika rytmerna, men vissa kan man sjunga till flera takter. Dock inte inledningen till Angolan, eller en snabb Regional låt till en Angola rytm.
Men det var nog allt jag kan bistå med nu. Blev ett långt inlägg om det hela. :P Haha! Hoppas ni förstår lite mera, och får en lite "djupare" inblick i capoeiravärlden. :)
Ha det så bra!! :)



Axé! (capoeirauttalande vid avsked etc)
// Linda

Kommentera här: